Your search results

Udenlandske købere er boomet i Spanien

marbella_spanien

(Picture by big-ashb)

Bolig salg til udenlandske købere er boomet i Spanien, selv briterne flokkes til at få deres plads i solen.

De seneste boligmarkeds tal indskrevet i registreringsdatabasen viser, at udenlandsk efterspørgsel på ejendomme i Spanien steg kraftigt i andet kvartal med briterne som den fortsat dominerende gruppe i spidsen op til Brexit.

Faktisk var udenlandske købere involveret i 14,429 bolig salg fra april til juni, op 29,1% i forhold til samme periode sidste år.

skema_udenlandsk_efterspoergelse_spanske_boliger_vs_pund

Det samlede salg i 2. kvartal steg 23,7% til 107.838, som køb, der involverer lokale købere steg 22,9% til 93.409. Som resultat blev markedsandelen for udenlandske købere i 2. kvartal var 13,4%, næsten en rekord (se skemaet ovenfor).

Så det lader til, at appetitten for udenlandske investorer blot holder stigningen.

Briterne var endnu engang langt den største gruppe med 20% af det udenlandske marked, efterfulgt af tyskerne med 8%, og den franske og svenske med 7% hver.

Svensk efterspørgsel var højest – med 60% – efterfulgt af italienske efterspørgsel på 46%, og kinesisk efterspørgsel 31%. Russisk efterspørgslen fortsætter med at trække sig sammen, med en nedgang på 1%, og den norske efterspørgsel faldt med 2%. Summen af efterspørgsel fra små markeder steg 32% og er et godt tegn på spredning. Tysk efterspørgsel var oppe på 25%, og fransk efterspørgsel op 12%.

Den britiske efterspørgsel steg 29% år-til-år, hvilket kan komme som en overraskelse for dem, der forventer at se et kollaps i efterspørgslen fra Storbritannien i lyset af Brexit.

Men i betragtning af, at den britiske folkeafstemning om EU-medlemskab fandt sted den 23. juni, afspejler disse tal ikke salg efter folkeafstemningen. Hvis der har været et stort fald i britiske købere siden Brexit stemme, vil det sandsynligvis ikke dukke op indtil Q3 og Q4s tal frigives.Man forventede at se et fald i britisk efterspørgsel udelukkende på grund af den svagere pund i starten af året. Men britiske købere rykkede sig ikke, og efterspørgslen fra England har været forholdsvis stabil i fire kvartaler i træk. Men i betragtningen af at pund nu er tættere på 1,15 €, hvor længe kan det sidst nævnte da vare ved? Man forventer at se en mærkbar nedgang i 3. kvartals tal, når tallene kommer ud.Det er interessant at se, at både den tyske og franske efterspørgsel faldt, hvilket tyder på, at tyskerne og franskmændene ikke ligefrem kæmper at drage fordel af de lave boligpriser i Spanien. Måske er der andre faktorer som holder dem igen. Svenskere købte mere end 1.000 boliger i Spanien i et kvartal, første gang det nogensinde er sket, mens kinesiske efterspørgsel er støt stigende, måske på grund af den spanske ‘Golden Visa’ ordning.Registratorer rapporterer også, at deres husprisindeks er baseret på en gentagelsessalgs metode (kun tælle ejendomme solgt to gange i forsøgsperioden), steg på årsbasis 7,48% i 2. kvartal.Alt i alt er billedet en stigende udenlandsk efterspørgsel af ejendomme i Spanien